​Atracții turistice în comuna Breaza

Atracții turistice
Chilia lui Ambrozie

Este o locuință rupestră din sec al XVIII-XX (supranumită și Piatra lui Ambrozie sau Chilia lui Ambrozie), declarată monument istoric. Aici a locuit în sihastrie monahul Ambrozie.

La vârsta de 15 ani intră ca frate în obştea mânăstirii Ciolanu. După 6 ani este tuns în monahism sub numele de Teodor, iar mai târziu merge la schitul Prodromul de la Muntele Athos pentru a învăţa acolo rânduiala schimniciei. După 10 de ani revine la Ciolanu si se urcă pe Culmea Şoimilor, acolo unde se juca în fiecare zi pe vremea când era copil şi păştea oile şi caprele părinţilor. A mai trăit sihastrul în smerenie şi rugăciune până la 13 septembrie 1980, când s-a mutat la Domnul (avea 91 de ani).”

Centru de sculptură populară Bădeni
Se află pe Dealul Istrița (localitățile Năeni, Bădeni, Pietroasa, Dara).
La Bădeni s-a născut și a trăit Grigore Mihai cel mai talentat sculptor din zonă (1832-1888), cât și fiul său Constantin Dincă.

Crucea Manafuluicrucea-manafului
Este un monument istoric ridicat de Ioan Postelnicu din Vispești la 1846. Se află pe traseul Drumul Mare, la Săhăteni. Ansamblul este format dintr-o cruce de patru metri înalțime, înconjurată de patru stâlpi și este considerată o piesă unică, poate cea mai înaltă cruce din țară.

Crucea lui Ioniţă Cârjan, cunoscută şi sub numele de a Manaf(ului), dupa turcul care îşi avea hanul în apropiere, a fost ridicată în anul 1846 de postelnicul Ioniţă Cârjan pe terenul tatălui său, preotul Costache Dinu Cârjan din satul Vispeşti. 

Inscripţiile:

Faţă-vest: „Această cruce s-au ridicat în zilele înălţatulu(i) nostru Domn Gheorghe Dimitrie Bibescu v(oe)v(od) 1846”.

Sub braţul sudic: „De robu(l) lui D(u)mnezeu Ioanu Postelnicu(l) sinu popa Costache Dinu Cârjan ot satu Viespeşti”.

Sub braţul nordic: „Cu fi(i) me(i): Nicolae, Ioana, Mafteiu, ereu(7Gheorghe. Morţi: Costandin er(eu), Maria presbitera, Costandin, Dimitrie, Nicolae, Danciu, Dobra”.

Icoanele:

Sfânta Treime, Sfânta Cruce,  Sfântul Gheorghe, Sfântul Dimitrie, Sfinţii Îngeri.

Se adaugă motive florale otomane.

Biserica Sf. Nicolae din Bădeni

Biserica a fost construită din bârne de stejar sub forma unei corăbii cu o turlă. În 1907 s-a extins pridvorul bisericii cu un zid din piatră. Deși aceasta biserică datează din 1584 nu se cunoaște nici un nume de ctitor al acesteia. În prezent Hramul bisericii se oficiază de ziua Sfântului Mucenic Dimitrie.

Crucea Frumoasa de la Istrița

Este o cruce înaltă de 2,40m sculptată de Grigore Mihai Berbec, din Bădeni. A fost așezată în pădurea “Sfântul Gheorghe”, zona Lespezi, la 1880. În apropiere era bordeiul și puțul lui Panait.

Crucea cât și puțul au fost distruse de oameni, dar din fericire crucea se află astăzi la muzeul din Buzău fiind salvată de un localnic.

Astăzi mai găsim puțul fără colac și o mică cruce datată din 1914 pe care este inscripționat textul: ”datată de Panait și soția sa Dobriţa cu fii săi Lina, C-tin, Maria, Ion, Nae și Joiţa